Masinile de gaurit si alezat metale se clasifica astfel:
dupa pozitia axelor port scule avem:- masini de gaurit cu ax vertical;- masini de gaurit cu ax orizontal;
• dupa destinatia de utilizare avem:- masini de gaurit radiale;– masini de gaurit multiaxe;– masini de gaurit in coordonate;– masini de gaurit si alezat orizontale.
Fie ca vorbim de o masina de gaurit industriala sau de o masina de gaurit de banc, aceste utilaje de gaurit și alezat metale constituie circa 20% din dotarea cu masini unelte aschietoare a unui atelier de prelucrări mecanice, adică o grupa numeroasa, la fel ca și strunguri, masini de frezat sau de rectificat.
Principalele parti componente ale unei masini de gaurit cu coloana sunt: placa de baza, coloana cu cremaliera de avans pe verticală, masa canelată pt. fixare piesă de găurit, dispozitivul de gaurit cu cutie de viteze sau curele, sistemul de răcire ungere.
Miscarea de avans se executa pe directia axială a a xului port sculă.
Scula de găurit se montează in arborele principal al unei masini de gaurit cu coloana prin intermediul conului Morse sau a altor dispozitive; cu funcția de a transmite momentul de fortă necesar gauririi, alezarii, filetarii etc,
Dimensiunea caracteristica la o masina de gaurit stationara este diametrul maxim al gaurii care se poate prelucra cu un burghiu elicoidal intr-un semifabricat din otel cu rezistenta la rupere de 60 - 70 [daN/mm2].
Alte dimensiuni caracteristice pentru masini de gaurit cu coloana sunt:
- lungimea maxima a cursei arborelui principal;
- distanta dintre arborele principal si ghidajele montant sau coloana;
- dimensiunile mesei de prindere a semifabricatului.
Gaurirea prin aschiere este operatia prin care se realizeaza in piesele de prelucrat gauri patrunse sau infundate, cu ajutorul unei masini de gaurit cu coloana si al sculelor aschietoare (burghie de gaurit, adancitori, cutite de strung).
Gaurirea executata cu ajutorul burghielor se numeste si burghiere.
Burghierea se efectueaza, in general, mecanic, la masina de gaurit industriala, strung, masina de frezat, masina de gaurit si alezat si uneori, manual, cu ajutorul masinii de gaurit, de mana, a vrilei sau a coarbei.
Daca operatia de burghiere se executa la masinile de gaurit (masini de gaurit cu coloana, masini de gaurit radiale, masini de gaurit de banc, etc.), piesa de prelucrat ramane imobila si burghiul executa miscarea principala de rotatie, precum si miscarea secundara de avans, rectilinie.
Gaurile in piese mici se pot executa la masini de gaurit de banc sau pe strunguri.
Piesele de dimensiuni mari, din cauza greutatii si a gabaritelor mari, daca nu sunt legate de operatii de strunjire, se gauresc in mod obisnuit la masini de gaurit radiale. Pentru executarea gaurilor scurte (cu raportul dintre lungime si diametru de cel mult 5), se folosesc urmatoarele metode de lucru, dupa gradul de precizie cu care trebuie executate:
Gaurirea cu trasarea prealabila a gaurilor; acest procedeu se utilizeaza, de obicei, la piesele executate in numar mic.
• Gaurirea cu ajutorul sabloanelor sau dispozitivelor de gaurit pentru ghidarea burghielor, asigurand astfel pozitia axei gaurilor; aceasta metoda se foloseste la prelucrarea pieselor in serie la masini de gaurit cu coloana.
• Gaurirea folosind masurarea prin coordonate; acest procedeu se utilizeaza la prelucrarea cu mare precizie a distantelor dintre axele gaurilor. Operatia se executa de obicei la masinile de gaurit prin coordonate, prevazute cu dispozitive de masurare a lungimilor si a unghiurilor.
• Gaurirea prin rotirea pieselor; acest procedeu are ca efect autocentrarea burghiului, impiedicand astfel devierea axei gaurii.